“El dret, al servei de les Llibertats”, manifest d’un grup de juristes catalans
Notícies

“El dret, al servei de les Llibertats”, manifest d’un grup de juristes catalans

Febrer, 3, 2017

El manifest, que compta amb el suport de reconeguts i reconegudes juristes vol defensar, a partir de la prestigiosa tradició jurídica catalana, que fos de l’Estat de Dret no pot haver-hi una veritable democràcia.

Ahir, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, davant alguns dels signants i del propis mitjans de comunicació, Pere Lluís Huguet i Eloy Moreno han donat lectura i han presentat en societat un manifest que sota el títol “El dret, al servei de les llibertats”, defensa que el marc jurídic establert en els Estats de Dret evoluciona i ha d’evolucionar pacíficament, dins de l’àmbit previst, tot canviant i adequant el seu ordenament en funció dels signes dels temps i de les necessitats bàsiques dels ciutadans, en els quals resideix amb caràcter exclusiu la sobirania de l’Estat, com s’esdevé a totes les democràcies del nostre entorn.

Així mateix, fent una clara referència al procés polític en què està immersa avui Catalunya, els sotasignats expressen que resulta preocupant constatar com últimament, especialment des d’alguns sectors i mitjans de comunicació, s’estan utilitzant, al debat públic, termes i conceptes jurídics sense el mínim rigor exigible.

El manifest expressa de forma rotunda que no és una opció lícita ni legítima qüestionar els fonaments de l’Estat de Dret, menys tenint els òrgans encarregats d’aplicar les lleis, mitjançant les seves resolucions de caràcter jurisdiccional així com aquelles del màxim intèrpret de la Constitució.

En el mateix sentit, Huguet ha expressat que “La plena garantia dels drets i llibertats dels ciutadans, en el marc de la Unió Europea, únicament és possible des del respecte a l’ordenament jurídic de la Unió i dels seus Estats membres. En el marc de la construcció europea no caben postures unilaterals ni maximalistes; ni tampoc cal postular o intentar legitimar la transgressió del marc jurídic vigent”.

En aquest sentit, Moreno ha vaig donar que “Cal exigir que el debat públic recuperi, en primer lloc, el rigor jurídic perdut; i, en segon lloc, que es desenvolupi en el marc del necessari respecte a les lleis i a les decisions dels tribunals encarregats de fer-les complir, garants de la nostra convivència pacífica i dels drets i llibertats de tots”.