Un manifest de juristes catalans exigeix respecte a l’Estat del Dret
Notícies

Un manifest de juristes catalans exigeix respecte a l’Estat del Dret

“En la construcció europea no tenen cabuda postures unilaterals ni maximalies”, diuen els impulsors

Febrer, 2, 2017

Un grup de juristes catalans han presentat aquest dijous a Barcelona un manifest en que exigeixen el respecte a l’Estat del dret, a les resolucions judicials i a la llarga tradició jurídica d’aquesta comunitat. És la primera iniciativa rigurosa d’aquest tipus del món acadèmic que qüestiona la legalitat del procés sobiranista català i la possible unilateralitat per a resoldre la situació política actual.

Sota el títol El Dret, al servei de les llibertats, els impulsors del manifest asseguren que no tenen dependència de cap partit i que representen sensibilitats jurídiques molt diferents. Entre els primers 30 signants del manifest figuren Eugeni Gay, exvicepresidente del Tribunal Constitucional; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Javier Béjar, expresident de l’Audiència de Barcelona o Pere Lluís Huguet, expresident del Consell de l’Advocacia Catalana.

També subscriuen el manifest catedràtics de Dret tan prestigiosos com Juan Ramón Capella, Pau Salvador Coderch o Santiago Ripol, així com l’exdiputat i exdelegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Jordi Casas.

“No hi ha autèntica democràcia fora de l’Estat de Dret i de l’imperi de la llei”, comença dient el manifest, en el qual també s’admet que el marc jurídic pot “evolucionar pacíficament”, però sempre dins dels llits previstos. El text expressa la seva preocupació perquè en els últims temps es vénen emprant a Catalunya “termes i conceptes jurídics sense el mínim rigor exigible”.

Els signants del manifest recalquen que “no és mai una opció lícita ni legítima” el menyspreu a les decisions dels tribunals, “sigui mitjançant les seves resolucions de caràcter jurisdiccional com a través d’aquelles emanades” del Tribunal Constitucional. “Això suposa, a més posar en perill el nostre sistema de drets i llibertats nascut amb el pacte constitucional, fruit de l’esforç i compromís de tots”, afegeixen.

Pere Lluís Huguet ha insistit en que els firmants tenen “diverses sensibilitats ideològiques” i que els uneix el respecte al compliment de la llei i el rigor jurídic. “No anem en contra de res ni de ningú, sinó a favor de l’Estat del Dret i de la democràcia”, ha dit.

El redactat recorda també el marc jurídic de la Unió Europea del que és impossible sostreure’s. “En el marc de la construcció europea no caben postures unilaterals ni maximalistes; ni tampoc cal postular o intentar legitimar la transgressió del marc jurídic vigent”, afegeixen.

Per tot això, el text conclou amb un prec als representants de les institucions: que el debat polític “recuperi el rigor jurídic perdut” i que es desenvolupi “en el marc del necessari respecte a les lleis i a les decesiones dels tribunals encarregats de fer-les complir, garants de la nostra convivència pacífica i dels drets i llibertats de tots”.