Juristes demandent “respecte” per l’Estat del Dret i recuperar rigor jurídic a Catalunya
Notícies

Juristes demandent “respecte” per l’Estat del Dret i recuperar rigor jurídic a Catalunya

Febrer, 2, 2017

Els juristes Pere Lluís Huguet i Eloy Moreno han presentat aquest dijous el manifest ‘El dret, al servei de les llibertats’, que demana “respecte” a l’Estat de Dret i recuperar el rigor jurídic al debat públic a Catalunya, un text de cinc punts que rebutja la unilateralitat i que crida a obeir les resolucions dels tribunals.

En roda de premsa en el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’expresident del Consell de l’Advocacia Catalana Pere Lluís Huguet ha explicat que els 27 signants inicials del manifest no són “anti res” i que tenen diferents sensibilitats i posicionaments ideològics, però que comparteixen la idea que sense respecte a l’Estat de Dret no hi ha democràcia.

“La base de la convivència són el respecte a l’Estat de Dret i l’imperi de la llei”, ha assegurat, i ha afegit que obriran una pàgina web perquè els juristes catalans se sumeixen al manifest, que pretenen presentar a les autoritats públiques i socials durant el proper mes.

L’expresident de la secció de dret processal del Il·lustri Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab) Eloy Moreno ha afirmat que “cal recuperar el rigor jurídic” i ha opinat que amb rigor es pot canviar la situació de Catalunya en els propers mesos, en referència al bloqueig entre la reivindicació sobiranista del referèndum i la negativa de l’Estat a celebrar-ho.

Ha insistit que els signants del manifest no tenen cap vincle polític i en què ho han signat a títol personal, i ha apostat per mantenir un “paper actiu” durant els propers mesos a mesura que succeeixin els esdeveniments.

Referèndum

Preguntat per si els juristes signataris acceptarien un referèndum pactat, Moreno ha subratllat que per “coherència” acataran la llei i les resolucions dels tribunals perquè, al seu judici, tot és possible amb respecte a l’ordenament jurídic i a les regles del joc.

“Les trucades a la infracció del marc jurídic vigent no són lícites ni legals. A mesura que tothom s’ajusti a les regles jurídiques serà possible el diàleg”, ha insistit, i ha criticat als representants polítics que criden a la desobediència de les resolucions judicials.

Punts del manifest

El text apel·la la “llarga tradició jurídica catalana”, pretén cridar l’atenció a la societat, reivindica que el marc jurídic ha d’evolucionar pacíficament segons els mitjans previstos per la llei i defensa que qualsevol plantejament és possible sempre que respecti l’imperi de la llei.

El manifest recull que la plena garantia dels drets i llibertats dels ciutadans, en el marc de la Unió Europea, “únicament és possible des del respecte a l’ordenament jurídic”, i desacredita les posicions unilaterals i maximialistas que intentin transgredir el marc jurídic vigent.

Defensa la legitimitat dels tribunals i retreu indirectament als representants públics que menyspreïn les resolucions judicials i tatxa de “preocupant” que al debat públic s’utilitzin termes jurídics són cap tipus de rigor jurídic.

Entre els primers signants del manifest destaquen degans i exdecanos de col·legis professionals, catedràtics i professors universitaris i juristes que han ocupat càrrecs públics en diferents institucions judicials com l’Audiència de Barcelona o el Tribunal Constitucional.