Una trentena de juristes catalans demanen respectar “l’Estat del Dret”
Notícies

Una trentena de juristes catalans demanen respectar “l’Estat del Dret”

Firmen un manifest on afirmen que a la UE “no hi caben postures unilaterals ni maximalistas”

Febrer, 2, 2017

Una trentena de juristes catalans han signat un manifest on demanen respectar “l’Estat de Dret” i “l’imperi de la llei” perquè diuen que fora d’aquests “no hi ha una autèntica democràcia”. També afirmen que dins de la Unió Europea “no caben postures unilaterals ni maximalistes; ni tampoc cal postular o intentar legitimar la transgressió del marc jurídic vigent”.

Els juristes afegeixen que “la plena garantia dels drets i llibertats dels ciutadans”  només és possible “des del respecte a l’ordenament jurídic de la Unió i dels seus Estats membres”. Al mateix temps, recorden que el marc jurídic en un país democràtic “evoluciona i ha d’evolucionar pacíficament” però “dins de l’àmbit previst: “canviant i adequant el seu ordenament en funció dels signes dels temps i de les necessitats bàsiques dels ciutadans, en els quals resideix amb caràcter exclusiu la sobirania de l’Estat, com es converteix en totes les democràcies del nostre entorn”.

El manifest, que es titula “El dret, al servei de les llibertats”, ha estat presentat aquest dijous en el Col·legi de Periodistes de Barcelona. Entre els signants està el exvicepresidente del Tribunal Constitucional, Eugeni Gai; el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Joan Moreso; l’ex president de l’Audiència de Barcelona, Javier Béjar; l’ex president del Consell de l’Advocacia Catalana, Pere Lluís Huguet; l’ex delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Jordi Casas; així com els catedràtics de Dret Juan Ramón Capella, Pablo Salvador Coderch i Santiago Ripol.

Els signants del manifest també mostren la seva preocupació perquè “des d’alguns sectors i mitjans” s’està utilitzant “sense el mínim rigor exigible” termes i conceptes jurídics. Diuen que “qüestionar els fonaments de l’Estat de Dret, menyspreant els òrgans encarregats d’aplicar les lleis” no és en cap cas “una opció lícita ni legítima”. “Això suposa, a més, posar en perill el nostre sistema de drets i llibertats nascut amb el pacte constitucional, fruit de l’esforç i compromís de tots”, reblen en el document.